Ο ήλιος, η άμμος, το θαλασσινό νερό, αλλά και η μόλυνση του περιβάλλοντος είναι παράγοντες που μπορούν να δημιουργήσουν σημαντικά δερματολογικά προβλήματα ή να επιδεινώσουν παλιά. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο να είστε προσεκτικοί και αν παρατηρήσετε κάτι ανησυχητικό, αμέσως να επισκεφθείτε τον δερματολόγο σας.
– Μην αφήνετε εγκαύματα από τον ήλιο χωρίς φροντίδα. Με δεδομένο ότι αρχικά έχετε φροντίσει να μείνετε μακριά από την ήλιο και να πάρετε άφθονα υγρά, αν παρατηρήσετε κάποια φλεγμονή επισκεφθείτε γιατρό, αν το πρόβλημα είναι πιο σοβαρό (φουσκάλες, φυσαλίδες κ.α.)
– Η συμβουλή γιατρού είναι απαραίτητη και εφόσον παρατηρήσετε οποιαδήποτε αλλοίωση στο δέρμα.
– Η έκθεση στον ήλιο μπορεί επίσης να προκαλέσει πανάδες ή φωτοαλλεργίες, ενώ η υπερβολική έκθεση στον ήλιο συντελεί στη φωτογήρανση μέσω της καταστροφής του κολλαγόνου από την υπεριώδη ακτινοβολία
– Πολύ συχνά ο ήλιος προκαλεί υποτροπή σε επιχείλιες ερπητικές λοιμώξεις, αλλά και άλλες δερματικές παθήσεις (πορφυρίες, ακμή κ.α.)
– Πολύ αυξημένες μετά το καλοκαίρι είναι οι μυκητιάσεις στα πέλματα και τα μεσοδακτύλια διαστήματα (λόγω της αυξημένης εφίδρωσης ή της επαφής με την άμμο και το νερό). Στην περίπτωση αυτή θα έχετε φαγούρα και δυσοσμία στα πέλματα και η συμβουλή ενός γιατρού για θεραπεία με τοπικά αντιμυκητιασικά σκευάσματα είναι απαραίτητη. Πιο προχωρημένες περιπτώσεις μπορεί να απαιτούν και τη χορήγηση αντιμυκητιασικών χαπιών.
– Ειδική περίπτωση μυκητίασης είναι η ποικιλόχρους πιτυρίαση η οποία εμφανίζεται κυρίως το καλοκαίρι στο κεφάλι μας. Στην περίπτωση αυτή λόγω εφίδρωσης συνίστανται ειδικά αντιμυκητιασικά σαμπουάν, κρέμες ή σπρέι.
– Το μπάνιο σε μια κακά συντηρημένη πισίνα μπορεί να προκαλέσει σειρά δερματικών ιώσεων, όπως λ.χ. μυρμηγκιές, μολυσματική τέρμινθος κ.α.
– Τέλος, δε θα πρέπει να ξεχνάμε τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, τα οποία το καλοκαίρι γνωρίζουν αυξημένη μετάδοση. Ένας έλεγχος μετά τις διακοπές δεν είναι κακή ιδέα.